O konsorcjum

Konsorcjum rolników pod nazwą Opolski Szlak Bursztynowy powstało w celu wzajemnego wsparcia gospodarstw zlokalizowanych na opolszczyźnie oraz utworzenia i rozwoju krótkich łańcuchów dostaw w zakresie sprzedaży własnych produktów.

Konsorcjum tworzy pięć gospodarstw rolnych oraz gliwicka Fundacja Na Zielonym. Jako grupa operacyjna na rzecz innowacji (EPI), konsorcjum otrzymało w 2022 roku wsparcie finansowe w ramach działania o nazwie „Współpraca” w budżetu PROW 2014-2020.

Ideą tworzenia krótkich łańcuchów dostaw jest takie zorganizowanie produkcji, dystrybucji i transakcji, by zminimalizować liczbę pośredników. Skrócenie łańcucha dostaw przekłada się na poprawę jakości produktów, które szybciej trafiają do konsumenta, pozostając świeższe, a jednocześnie klient płaci za nie niższą cenę.

Współpraca w ramach grupy pozwoli na wejście na rynek z większą ilością jednolicie oznakowanego towaru, sprzedawanego pod wspólnym logiem, co przyniesie większą rozpoznawalność i zapewni lepsze dotarcie do klientów. Wspólna promocja i reklama pozwoli na zwiększenie bazy kontaktów z odbiorcami.

W odpowiedzi na zapotrzebowanie zmieniającego się rynku planuje się wprowadzenie kilku modeli sprzedaży:

  • sprzedaż bezpośrednia w gospodarstwie, gdzie klient sam wybiera towar i równocześnie ma możliwość poznania procesu produkcji
  • sprzedaż tradycyjna na targowiskach lokalnych
  • sprzedaż bezpośrednia na targach produktów lokalnych i ekologicznych, np. na Targu na Zielonym w Gliwicach
  • sprzedaż internetowa z dostawą lub wysyłką do konsumenta.

W ramach operacji zakupiony zostanie sprzęt, który będzie wykorzystywany w procesie produkcji, obróbki, przetwórstwa i sprzedaży produktów. Wykorzystany zostanie do produkcji następujących produktów:

  • miód naturalny
  • ziemniaki
  • cebula
  • marchew
  • jabłka
  • buraki ćwikłowe
  • mięso wołowe
  • mleko
  • jaja
  • ser podpuszczkowy
  • ser podpuszczkowy pleśniowy
  • wino czerwone
  • wino białe