Agroturystyka Stary Młyn

Państwo Sabina i Dariusz Blaut w 2010 roku kupili w Obrowcu nieopodal Gogolina gospodarstwo, w którym wcześniej mieścił się młyn. Utworzyli w nim agroturystykę z pokojami dla gości, a po jakimś czasie również serowarnię, w której powstają jogurty i sery kwasowo-podpuszczkowe z mleka krowiego i koziego.

Obecnie mleko kupowane jest w zaufanych, zaprzyjaźnionych gospodarstwach w najbliższej okolicy, a niewielkie stado własnych kóz państwo Blaut hodują w celach rekreacyjnych. Na terenie gospodarstwa znajdują się stawy, hodowane są również owce mięsne.

Dariusz Blaut

Serowarstwo jest wspólną pasją pani Sabiny i pana Dariusza, w ostatnim okresie to jednak on poświęca mu więcej czasu, skrupulatnie pilnując procesów technologicznych. Między innymi dzięki temu ich sery mają doskonałe walory smakowe, co potwierdzają oceny ekspertów i nagrody  przyznawane na festiwalach serowarskich, m.in. Grand Prix w 2019 roku na festiwalu Czas Dobrego Sera i Wina w Sandomierzu.

Pani Sabina zajmuje się drobnym przetwórstwem owoców i warzyw, które uprawia w swoim ogrodzie o powierzchni 60 arów. Jej specjalność to przetwory pomidorowe, ogórki kiszone, konserwowe, dżemy.

Wyroby pochodzące z gospodarstwa sprzedawane są w ramach marginalnej, ograniczonej i lokalnej produkcji (MOL) – do lokalnych restauracji, sklepów, winnic i klientom detalicznym.

DARIUSZ BLAUT

47-320 Obrowiec

ul. Krapkowicka 57

kom. 503417925

email: starymlynobrowiec@interia.pl

numer gospodarstwa: 079050985

fb.com/profile.php?id=100063991895576