Obecnie mleko kupowane jest w zaufanych, zaprzyjaźnionych gospodarstwach w najbliższej okolicy, a niewielkie stado własnych kóz państwo Blaut hodują w celach rekreacyjnych. Na terenie gospodarstwa znajdują się stawy, hodowane są również owce mięsne.
Serowarstwo jest wspólną pasją pani Sabiny i pana Dariusza, w ostatnim okresie to jednak on poświęca mu więcej czasu, skrupulatnie pilnując procesów technologicznych. Między innymi dzięki temu ich sery mają doskonałe walory smakowe, co potwierdzają oceny ekspertów i nagrody przyznawane na festiwalach serowarskich, m.in. Grand Prix w 2019 roku na festiwalu Czas Dobrego Sera i Wina w Sandomierzu.
Pani Sabina zajmuje się drobnym przetwórstwem owoców i warzyw, które uprawia w swoim ogrodzie o powierzchni 60 arów. Jej specjalność to przetwory pomidorowe, ogórki kiszone, konserwowe, dżemy.
Wyroby pochodzące z gospodarstwa sprzedawane są w ramach marginalnej, ograniczonej i lokalnej produkcji (MOL) – do lokalnych restauracji, sklepów, winnic i klientom detalicznym.
DARIUSZ BLAUT
47-320 Obrowiec
ul. Krapkowicka 57
kom. 503417925
email: starymlynobrowiec@interia.pl
numer gospodarstwa: 079050985